Consultaties

We werken ENKEL op afspraak.
Afhalingen (ontworming, ontvlooiing,
voeding, medicatie)
kan via onze automaat!

  • by:
  • December 14th, 2021
  • Category:

Artrose bij de hond en kat


Artrose is een aandoening aan de gewrichten en komt heel veel voor bij onze honden en katten. In deze blog hebben we alle behandelingsmogelijkheden op een rijtje gezet.

Wat is artrose?

 

Artrose is een aandoening aan de gewrichten. Het wordt veroorzaakt door schade aan het kraakbeen. Dit kraakbeen bedekt elk gewricht en dient als stootkussen. Door deze schade wordt het kraakbeen omgezet in bindweefsel en zelfs nieuw bot. Hierdoor kan het gewricht niet meer soepel functioneren en veroorzaakt elke beweging van het gewricht pijn. Deze gewrichtsslijtage/ontsteking is ongeneeslijk.
Artrose komt heel veel voor bij onze honden en katten. We zien het vooral bij oudere dieren maar ook jonge honden en katten kunnen er last van hebben.

Artrose kan verschillende oorzaken hebben zoals:

1. Overbelasting van de gewrichten 

2. Door een ongeluk/trauma  

3. Door genetische predispositie (scottisch Fold katten, Teckels, Buldog, Labradors en Duitse herders zijn bekende voorbeelden)

4. Overgewicht is ook een belangrijke oorzaak van artrose   

 

Symptomen van artrose


- Manken vooral na een lange rustperiode of aan het einde van de wandeling
- Moeite met opstaan
- Minder willen bewegen
- Minder springen
- Meer hijgen tijdens het lopen
- Uw hond of kat trekt zich terug / is minder sociaal / agressief
- Meer slapen, langer in de mand blijven liggen
- Slechte(re) vachtverzorging
- Meer piepen

Behandeling

Artrose doet in de meeste gevallen pijn ook al laten onze dieren dit niet altijd duidelijk zien. Het is daarom belangrijk om veranderingen in het gedrag van de dier en symptomen van artrose aan te kaarten bij de dierenarts. Omdat artrose een progressieve, chronische aandoening is kunnen we het niet genezen maar kunnen we je hond of kat wel ondersteunen. Hoe sneller we er bij zijn hoe trager de vooruitgang van artrose zal gaan en hoe beter we de pijn kunnen bestrijden.

Beweging en rust

Bij artrose is het belangrijk dat je in beweging blijft, dit smeert de gewrichten. Zorg voor langzaam opbouwende en gelijkmatige beweging meerdere keren op een dag en periodes waarin je hond of kat voldoende rust kan nemen. Ontwijk belastende en explosieve bewegingen zoals traplopen, springen en bal- en trek spellen

Therapie

Hier zijn verschillende opties zoals: osteopathie, fysiotherapie, hydrotherapie en lasertherapie. Deze vormen van behandeling zorgen voor de ondersteuning van spieren en gewrichten waardoor bewegen makkelijker gaat. Tevens zorgt dit ook voor een verlichting van het pijngevoel in het aangetaste gewricht.

Voeding en supplementen

Specifieke supplementen kunnen een bijdrage leveren aan honden en katten met artrose. Onder andere omega-3-vetzuren,collageen type 2, hyaluronzuur therapie, glucosamine, chondroïtine en antioxidanten kunnen gewrichtskraakbeen ondersteunen of werken ontstekingsremmend. Door deze ondersteuning kan het gebruik van pijnstillers worden verminderd of uitgesteld.
Er zijn verschillende producten op de markt hiervoor met elk hun specifieke samenstelling van 1 of meer van bovenstaande producten. Let wel op dat bij deze supplementen de dosis van het actieve bestanddeel een belangrijke factor is bij de optimale werking van het product.

Pijnstillers

Klassieke ontstekingsremmers en pijnstillers gaan de gewrichtsontsteking tegen en verlichten de pijn die hiermee gepaard gaat. Omdat we in de meeste gevallen de oorzaak niet kunnen aanpakken enkel de symptomen onderdrukken zijn dit frequent levenslange behandelingen. Deze medicatie kan in meer of mindere mate bijwerkingen op lange termijn veroorzaken. Daarom proberen we met een combinatie van verschillende therapieën de toediening van deze medicatie zo lang mogelijk uit te stellen.
Tegenwoordig zijn er nieuwe producten op de markt die meer specifiek de artrose pijn bestrijden en veel minder bijwerkingen heeft dan de klassieke ontstekingsremmers /pijnstillers.
Wens je hierover meer informatie dan bespreek je dit het best met je dierenarts om alle voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Gezond lichaamsgewicht

Je hond of kat op zijn ideaal gewicht krijgen is wellicht nog een van de belangrijkste behandelingen bij artrose. Te zware dieren belasten hun gewrichten meer en waardoor er sneller slijtage optreedt.

Voor een optimale behandeling van artrose moeten verschillende behandelingen worden gecombineerd.

Dierenarts cuvelier
Absveldstraat 31
2880 Bornem
03 830 60 05
Vrije raadplegingen
We werken ENKEL op afspraak.
U kan gebruik maken van onze online agenda of ons bellen op 03/830.60.05.
Op afspraak
MA -VR 8.30u-19u
ZA 9u - 12u
Van zaterdag 12u tot maandag 8.30u werken wij samen met de wachtdienst van Antwerpen.
Bel op ons nummer 03/830.60.05 en u krijgt te horen waar u terecht kan.