Consultaties

We werken ENKEL op afspraak.
Afhalingen (ontworming, ontvlooiing,
voeding, medicatie)
kan via onze automaat!

 • by:
 • April 26th, 2021
 • Category:

Een nieuwe pup in huis!


Met zoveel actie en nieuwe indrukken in huis kan je soms zaken over het hoofd zien. In deze blog alles wat je moet weten voor een nieuwe pup in huis.

Gefeliciteerd met je nieuwe puppy. De eerste periode gaat een leuke en soms drukke periode worden met allerlei nieuwe indrukken. Het kan dan wel eens voorkomen dat sommige zaken over het hoofd worden gezien. In deze blog zetten we alle zaken nog even op een rijtje.

 

Start-pakket

 1. Hondenriem en halsband/tuig. Zoals onze perfect fit harnassen. 
 2. Voeder- en drinkbak.
 3. Bench en/of mand. 
 4. Voeding. 
 5. Speelgoed, kauwspeeltjes en spelletjes.
 6. Hondenpoepzakjes.
 7. Tandenborstel.
   

Zo vindt je puppy zijn weg terug naar huis.

Vanaf 8 weken leeftijd mag jij je nieuwe aanwinst mee naar huis nemen. Dan zijn ze vaak al voorzien van paspoort met hun chipnummer erin. Dit chipnummer kan de dierenarts, de politie en asielen gebruiken om de eigenaar van een verdwaalde hond terug te vinden. Zorg er daarom voor dat het chipnummer van je puppy op jouw naam wordt geregistreerd. Dit kan de fokker van de puppy doen maar dit kan ook bij de dierenarts worden gedaan. 
 

Weg met vieze beestjes.

Terwijl jouw puppy de wereld aan het ontdekken is, kunnen ze besmet raken met wormpjes, vlooien en teken. Soms kun je ze zelfs zien zitten op hun vacht of in de ontlasting. Dit is natuurlijk helemaal niet prettig voor je pup of voor jou. Zorg daarom voor een goede bescherming tegen vlooien en teken en een goede behandeling tegen wormen.
Alhoewel de teken en vlooien in een koude periode (gedurende 1 week constant lager dan 0°) minder actief zijn, zal het toch nodig zijn om maandelijks of driemaandelijks te behandelen tegen vlooien en teken omdat deze temperaturen in België minder frequent voorkomen.
Voor wormen behandelen we maandelijks vanaf 2 tot 6 maanden oud, daarna 2 - 4 keer per jaar.

(On)prettig prikje.

Hoewel niemand het leuk vindt om een prik te krijgen zijn wij toch blij dat we door middel van de vaccinaties verschillende (dodelijke) infectieuze aandoeningen kunnen voorkomen. De eerste prik heeft je puppy gelukkig al gehad zodat hij veilig met jou mee naar huis kan. Daarna is het nog nodig om 2 keer langs de dierenarts te gaan voor zijn prikjes met elke keer 3 weken ertussen. Vanaf dat moment is je puppy beschermd en kunnen jullie samen de wereld ontdekken en nieuwe vriendjes maken.

Etenstijd!

Soms kan er voeding worden meegenomen van bij de fokker. Het is aangeraden deze voeding tijdens de eerste paar dagen te geven zodat je puppy makkelijker kan wennen aan een spannende, nieuwe thuis. Na deze start periode kan er worden overgeschakeld naar een voeding naar keuze. Het is verstandig om geleidelijk over te schakelen. We gebruiken in de praktijk meestal de 25% regel. Om de 2 dagen 25% van de oude voeding vervangen door de nieuwe voeding.

Op wandeling en zindelijkheid.

Zindelijkheid kan worden geoefend door na elke activiteit met de puppy naar buiten te gaan. Na het slapen, eten en het spelen kan de puppy even worden buitengezet om te kunnen plassen of zijn behoefte te doen. Wanneer de puppy op de gewenste plaats naar het toilet gaat, moet hij heel goed beloond worden!
Naast de zindelijkheidstraining is het ook leuk om in de tuin alle zintuigen te kunnen gebruiken om zo in een veilige omgeving nieuwe ervaringen op te doen. Buiten wandelen moet de eerste paar maanden wel rustig worden opgebouwd. Een globale regel is dat een puppy ongeveer 4 - 5 keer per dag mag wandelen. Deze wandeling mag 5 minuten zijn per maand leeftijd van de pup. Dus dit betekent dat een pup van 8 weken oud 10 minuten mag wandelen 4 - 5 keer per dag. Dit is vooral belangrijk om de nog groeiende gewichten van de pup niet te overbelasten. Let ook op met wandelen en spelen in diep zand, met traplopen en andere zware belasting.

Dierenarts cuvelier
Absveldstraat 31
2880 Bornem
03 830 60 05
Vrije raadplegingen
We werken ENKEL op afspraak.
U kan gebruik maken van onze online agenda of ons bellen op 03/830.60.05.
Op afspraak
MA -VR 8.30u-19u
ZA 9u - 12u
Van zaterdag 12u tot maandag 8.30u werken wij samen met de wachtdienst van Antwerpen.
Bel op ons nummer 03/830.60.05 en u krijgt te horen waar u terecht kan.