Consultaties

We werken ENKEL op afspraak.
Afhalingen (ontworming, ontvlooiing,
voeding, medicatie)
kan via onze automaat!

 • by:
 • February 9th, 2021
 • Category:

Epilepsie bij je huisdier!


Alles wat je moet weten over epilepsie bij je hond of kat.

Wat is epilepsie


Epilepsie is een regelmatig voorkomende neurologische aandoening bij de hond en de kat dat wordt geuit in meerdere aanvallen. Bij een epileptische aanval ontstaat er in een korte periode een overdreven elektrische ontlading in de hersenen. Deze ontlading kan optreden in een klein deel van de hersenen of kan de volledige hersenen beĆÆnvloeden. Hierbij treedt abnormale en ongecontroleerd gedrag op. In veel gevallen vertonen de honden en katten dan spastische bewegingen en kunnen ze hun urine en/of ontlasting laten lopen. Honden en katten zijn tijdens een epileptische aanval vaak geheel of gedeeltelijk buiten bewustzijn. 

Een epileptische aanval bestaat meestal uit 3 verschillende fases.

 1. Inleidende fase = aura

  Deze fase uit zich voornamelijk in een verandering in gedrag. Honden worden meestal aanhankelijker en zoeken steun, katten zullen zich eerder terugtrekken. Dit duurt meestal enkele seconde maar kan soms ook uren tot dagen duren. Vaak wordt deze fase gemist omdat het zich vaak voordoet in rust. 

 2. Aanval fase = ictus 

  De epileptische aanval kan enkele minuten duren en er kan het volgende worden waargenomen. 

  - Omvallen en bewustzijnsverlies
  - Hevige spasmen over het hele lichaam en spiertrillingen
  - Krampachtige/fiets bewegingen met de poten
  - Klapperen met de kaken, schuimbekken, blaffen en janken
  - Verlies van urine en ontlasting

 3. Fase na de aanval = post-ictus 

  Wanneer de spastische bewegingen ophouden en de hond of kat terug bijkomt zijn de meeste nog behoorlijk in de war, dit kan enkele minuten tot uren duren.

  - Desoriƫntatie en versuft rondlopen
  - Overmatig honger en dorst

Oorzaak van epilepsie


Epilepsie kan globaal worden verdeeld in primaire en secundaire epilepsie. Bij secundaire epilepsie is er een aanwijsbare onderliggende oorzaak zoals trauma, stofwisselingsstoornissen (lever- en nieraandoeningen), hartproblemen, intoxicatie, ontsteking en soms zelfs tumoren. Dit komt meestal voor bij oudere honden. Bij primaire epilepsie is er vaak geen aanwijsbare reden. Hierbij ontstaan de eerste aanvallen vaak tussen 1 - 6 jarige leeftijd. Het kan bij elk ras voorkomen maar bij de Labrador, de Golden Retriever, Duitse Herder, Tervuerense Herder, Border Collie en de Bouvier komt het vaker voor.

Wat te doen bij een epileptische aanval


Een epileptische aanval kan niet worden gestopt en het is vooral belangrijk om de hond te ondersteunen tijdens de aanval. 

 • Probeer rustig te blijven. 

 • Zorg dat de hond of kat genoeg ruimte heeft zodat hij/zij zich niet kan verwonden. Probeer de kop van de hond te vermijden en de tong niet uit de mond te trekken, honden en katten kunnen hun tong niet inslikken en kunnen zelfs per ongeluk bijten. Er kan wel een kussen onder de kop worden gelegd om verwondingen te vermijden.

 • Verwijder stimulerende prikkels door gordijnen te sluiten, de televisie of radio uit te zetten en zachtjes te praten. 

 • Noteer de duur van de aanval en de verschijnselen. Probeer de aanval te filmen. De video kan de dierenarts helpen bij het identificeren van de aanval.

 • Blijf bij de hond of kat in de buurt maar probeer ze niet vast te houden. Probeer zeker geen tabletten in te geven!

 • Duurt de aanval langer dan 5 minuten of komen er meerdere aanvallen per dag voor, bel dan direct de dierenarts. Probeer zo snel mogelijk een afspraak te maken zodat er kan worden onderzocht of het om primaire of secundaire epilepsie zou gaan.  

Dierenarts cuvelier
Absveldstraat 31
2880 Bornem
03 830 60 05
Vrije raadplegingen
We werken ENKEL op afspraak.
U kan gebruik maken van onze online agenda of ons bellen op 03/830.60.05.
Op afspraak
MA -VR 8.30u-19u
ZA 9u - 12u
Van zaterdag 12u tot maandag 8.30u werken wij samen met de wachtdienst van Antwerpen.
Bel op ons nummer 03/830.60.05 en u krijgt te horen waar u terecht kan.