- June 27th, 2019
- Category:
Huisdieren en hitte
De zomer is in het land! De temperaturen stijgen! Geniet van het warme weer en de zon maar denk eraan, teveel is teveel!

Huisdieren en hitte
Wat houdt een hitteslag juist in?
Onze huisdieren verliezen warmte via hun voetzolen. Honden kunnen dit ook door te hijgen. Bij oververhitting kan het dier zijn warmte niet snel genoeg verliezen en stijgt zijn lichaamstemperatuur. Een stijging van amper 3 graden (tot 40°C) is voldoende om schade te krijgen aan het hart, de lever, de hersenen of de nieren. Eens dit gebeurt, kan er blijvende schade optreden.
Uw dier kan een hitteslag krijgen door hem bijvoorbeeld in de auto te laten, door hem op een plek te zetten zonder schaduw of door hem uit te putten in de warmte. Rassen met een korte snuit en langharige rassen hebben een groter risico.
Herkenning van een hitteslag
Behandeling van een hitteslag
Verwijder je dier uit de warme situatie en laat iemand naar de dierenarts bellen om te verwittigen dat je langskomt. Gebruik natte handdoeken en ventilatie om het dier af te koelen. Bied hem lauw water aan om te drinken. Ga dan zo snel mogelijk naar je dierenarts.
Gebruik geen koud water of ijs vermits dit de bloedvaten doet vernauwen waardoor het dier zijn warmte niet meer kwijt geraakt.
Een hitteslag kan optreden binnen 20 minuten en kan dodelijk zijn. Belangrijk is dus dat we preventief gaan werken!
Preventie van een hitteslag
Ga wandelen op de koele momenten van de dag, zorg voor voldoende, vers water en ga, indien mogelijk, zwemmen met je hond! Zorg ervoor dat je dier ten allen tijde kan beslissen om zich uit een warme omgeving te verplaatsen.
Dieren met een bleke huid kan je best de neusspiegel en de oortoppen insmeren met sun block.
Stimuleer de drankopname door bijvoorbeeld waterspelletjes te voorzien zoals ijsblokjes in de drinkbak te leggen.